Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση ετοιμότητας στις Σέρρες!


Με επιτυχία στέφθηκε η άσκηση ετοιμότητας στις Σέρρες!
Η άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «Ήφαιστος». 
Πρόκειται για μια άσκηση η οποία σημειώνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά σε τέτοια έκταση. Σε αυτή συμμετέχει ο Δήμος Σερρών με δυο επιτελικά κέντρα τα οποία φιλοξενούνται στο κτίριο του αμαξοστασίου και στο κτίριο του Δήμου Σερρών. Το πρόσταγμα στο αμαξοστάσιο έχει ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Πενολίδης, με προϊσταμένη πολιτική αρχή τον Αντιδήμαρχο Έργων κ. Παύλο Μυστακίδη ενώ στο Δήμο το πολιτικό πρόσταγμα έχει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου (ΔΕΥΑΣ - ΔΗΠΕΘΕ – ΚΕΔΗΣ – ΟΠΑΚΠΑ ). Πρόκειται για μια άσκηση επί πραγματικού σεναρίου που σημαίνει πως τίθεται σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Σερρών. Στα σημεία τα οποία δίνεται προσοχή είναι τα καλά φυλασσόμενα αλλά και τα εκτός λίστας.

Η κινητοποίηση αφορά 1200 άτομα του τμήματος πολιτικής προστασίας.
Μετά την υποτιθέμενη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύο σημεία που είναι η Χρυσοπηγή και το σημείο στο δρόμο της Άνω Βροντούς, ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης σήμανε συναγερμό καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά και σε τρίτο σημείο, αυτό του υδραγωγείου. Ο Δήμαρχος έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δήμο Σερρών για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα. Επομένως τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη "ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ".

Αυτό σημαίνει ότι στην άσκηση πλέον συμμετέχουν επιπλέον υπηρεσίες (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ + ΕΚΑΒ+ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ+ 10η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ+ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ + ΕΚΑΒ)

Συμπληρωματικά δόθηκε από το κέντρο επιχείρησης του αμαξοστασίου εντολή να διασφαλιστούν όλα τα κρατικά κτήρια δηλ. να εξασφαλιστούν έγγραφα να ανάψουν τα φώτα στα γραφεία και οι υπάλληλοι να στείλουν fax ότι είναι σε ετοιμότητα.

Στο σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ συμμετέχουν οι εθελοντικές οργανώσεις:

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΦΕΔΡΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ

και ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. ΣΕΡΡΏΝ

Λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών κ. Βασίλης Πενολίδης ανακοίνωσε στο Δήμαρχο τη λήξη του συναγερμού και τη θετική έκβαση της  άσκησης ετοιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου