Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

  



Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει να γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού». Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατομμύρια εθελοντές σε όλον τον κόσμο να γιορτάσουν την άτυπη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.



Στόχος του ΟΗΕ είναι όχι μόνο να προβάλλεται το έργο των εθελοντών αλλά να παροτρύνονται και άλλοι στον εθελοντισμό. Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι εκστρατείες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας αυτής, απευθύνουμε χαιρετισμό προς όλους τους Εθελοντές που πλαισιώνουν όλες τις Εθελοντικές Οργανώσεις.

Ο εθελοντισμός στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον, αποτελεί μια βασική έκφραση των ανθρωπίνων σχέσεων. Σχετίζεται με την ανάγκη των ατόμων να συμμετέχουν και να νιώθουν ότι είναι σημαντικοί για τους συνανθρώπους τους. 

Ο εθελοντισμός διαπνέεται από τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, του αλτρουισμού της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη ποιότητα της ζωής. 

Ο εθελοντισμός είναι ανθρωπιστικό κίνημα και αποτελεί το μεγάλο και αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης ,φιλανθρωπίας και προσφοράς. Στα πλαίσιο αυτού του εορτασμού το Ινστιτούτο μας θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους τους εθελοντές του, που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.   Εσείς είστε η καρδιά του Συλλόγου μας.   ,
Σας ευχαριστούμε θερμά 

Πληροφορίες για το σωματείο:
Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων , υλοποίησε στο χρονικό διάστημα 2004-2005 το επιμορφωτικό πρόγραμμα << ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ >> διάρκειας εκατό (100) ωρών με συμμετοχή 36 δημοτών ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ .
Τα θέματα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι εθελοντές είναι.
– Σεισμοί – Πυρκαγιές – Πλημμύρες, Ναυτικά ατυχήματα, Προστασία Περιβάλλοντος. Οργάνωση-Διαχείριση Καταυλισμών, Παροχή Πρώτων Βοηθειών, Διασώσεις. (Γενικά όλα τα είδη ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ)
Σε συνέχεια της ανωτέρω εκπαίδευσης, ιδρύθηκε το Σωματείο ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ <<ΠΡΟ.ΤΕ.Κ.Τ.Α >> Σερρών
ΣΚΟΠΟΣ του Σωματείου είναι
– Η ανάπτυξη της εθελοντικής Δράσης
– Η ενεργοποίηση των Εθελοντών σε τοπικό επίπεδο
– Η καθιέρωση του θεσμού του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
– Η προσφορά βοήθειας στο Κοινωνικό σύνολο
– Η βοήθεια σε έρευνες αγνοουμένων
– Η τόνωση της οικολογικής – περιβαλλοντολογικής συνείδησης
– Η εκπαίδευση των μελών σε τεχνικές, διάσωσης, πρώτων βοηθειών και παροχή εξειδικευμένης βοήθειας
Για την εκπλήρωση των παραπάνω ΣΚΟΠΩΝ, το Σωματείο έχει την δυνατότητα
– Να έχει άμεση Συνεργασία με το πρόγραμμα
– <Προστατεύω τον Εαυτό μου Και Τους Άλλους >
– Να δημιουργεί εκπαιδευτικά –ερευνητικά προγράμματα
– Να πραγματοποιεί –να συμμετέχει σε Συνέδρια, σε Εκπαιδευτικά Ενημερωτικά Σεμινάρια. για θέματα φυσικών καταστροφών, νέων εθελοντών-ευαισθητοποιημένων πολιτών
– Να συνεργάζεται με τις αρχές, Τοπικές- Εθνικές
– Να έχει Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια.
– Δεν δέχεται καμιά παρέμβαση ή επιρροή και δρα ανεξάρτητα από Κόμματα, πολιτικές και θρησκευτικές Οργανώσεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ
– Ενίσχυση του έργου της Πυροσβεστικής για την πρόληψη των πυρκαγιών
– Δραστηριοποίηση σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες.
– Συμμετοχή ομάδας σε Πανελλήνια Συνέδρια Εθελοντισμού-Διάσωσης – Α Βοηθειών – Προστασίας Περιβάλλοντος
– Συνέχιση-Επανάληψη εκπαίδευσης









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου