Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθελοντισμού της ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Σερρών

20 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που κάθε χρόνο τιμάται στις...



 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσιάζει τη νέα της εκστρατεία «Διλήμματα», με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους πρόσφυγες, στον αντίποδα των αρνητικών στερεοτύπων και της αυξανόμενης ξενοφοβίας. Η νέα εκστρατεία στόχο έχει να αφυπνίσει το κοινό υπενθυμίζοντάς του ότι κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας: η φυγή και ο ξεριζωμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας δύσκολης απόφασης, ενός διλήμματος, όπου ο πρόσφυγας είναι αναγκασμένος να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξίσου επικίνδυνες καταστάσεις - να μείνει στη χώρα του με κίνδυνο όμως της ζωής του ή να προσπαθήσει να διαφύγει ρισκάροντας τα πάντα σένα επικίνδυνο ταξίδι;

 Η νέα εκστρατεία πλαισιώνεται από μία σειρά οπτικοακουστικών μηνυμάτων, με τη συμμετοχή της Ειδικής Απεσταλμένης της Υ.Α., Αντζελίνας Τζολί, και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων. Το ελληνικό σποτ παρουσιάζει ο πολεμικός ανταποκριτής και δημιουργός ντοκιμαντέρ Σωτήρης Δανέζης.

 Μήνυμα Αντζελίνα Τζολί:
http://www.youtube.com/​watch?feature=player_embedded&v​=YSooMO8jOrQ

 Μήνυμα Σωτήρη Δανέζη:

http://www.youtube.com/​watch?feature=player_embedded&v​=CepFu7R9oA0

 Η εκστρατεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ηλεκτρονικό banner (επισυνάπτεται δείγμα) το οποίο θα μπορούσατε να φιλοξενήσετε ατελώς στην ιστοσελίδα σας, στις διαστάσεις που θα μας υποδείξετε.

 Διλήμματα

 Κάθε λεπτό, οκτώ άνθρωποι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων.

 Εάν εσύ και η οικογένειά σου κινδυνεύατε από τον πόλεμο, τι θα κάνατε; Θα μένατε στη χώρα σας αντιμέτωποι με το θάνατο; Ή θα προσπαθούσατε να φύγετε με κίνδυνο να σας απαγάγουν, να σας βιάσουν ή να σας βασανίσουν;

 Για πολλούς πρόσφυγες η επιλογή είναι ανάμεσα στον τρόμο και κάτι ακόμα χειρότερο… Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή. Εσύ όμως έχεις:www.unhcr.gr/takeaction

 Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βοήθησε την Ύπατη Αρμοστεία να βοηθήσει εκείνους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν.

 Πώς να βοηθήσετε

 Διαδώστε το μήνυμα ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ



 Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα Ο

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

” Περισσότεροι από 42 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει αναγκαστικά τα σπίτια και τις κοινότητές τους. Μόνο τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν τις χώρες τους εξαιτίας ενός κύματος συγκρούσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Λιβύη, στο Μαλί, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι μόνο στατιστικές. Μιλάμε για άτομα και οικογένειες των οποίων οι ζωές ανατράπηκαν, των οποίων οι κοινότητες έχουν καταστραφεί και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σκεπτόμαστε τους πρόσφυγες και εντείνουμε την υποστήριξή μας προς αυτούς.

Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες και έχουν ωφεληθεί από την αξιοθαύμαστη γενναιοδωρία των χωρών φιλοξενίας που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρές στερήσεις. Οι Ισλαμικές Δημοκρατίες του Πακιστάν και του Ιράν φιλοξενούν πάνω από δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Τυνησία και η Λιβερία είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κρατούν τα σύνορα ανοικτά και μοιράζονται, με τα θύματα της ένοπλης βίας, το δυσεύρετο νερό, τη γη, και άλλους πόρους.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Κένυα είναι ένας καταυλισμός προσφύγων που φιλοξενεί πάνω από μισό εκατομμύριο Σομαλούς, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη τριάντα χρόνια εξόριστοι. Ο Νίγηρας, η Μαυριτανία και η Μπουργκίνα Φάσο – που πλήττονται από λιμό και ξηρασία – φιλοξενούν σήμερα 175 000 πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας της σύγκρουσης στο Μάλι. Οι χώρες αυτές δεν πρέπει να αφεθούν να επωμίζονται μόνες τους αυτό το βάρος.

Τα Ηνωμένα Έθνη – και ειδικότερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – εργάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν προστασία και βοήθεια σε 15,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Επίσης εστιάζουμε στην πρόληψη και τη μείωση των απάτριδων. Ωστόσο, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι αρκετή.

Η πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τις Παγκόσμιες Τάσεις δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης των προσφύγων είναι πιο γρήγορος από αυτόν της ανεύρεσης λύσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε για να κινητοποιήσουμε την πολιτική βούληση και την ηγεσία με στόχο την πρόληψη και τον τερματισμό των συγκρούσεων που δημιουργούν τις ροές των προσφύγων. Όταν αποκατασταθεί η ασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, επιτρέποντας τη βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων μέσω της πρόσβασης σε βιοποριστικά μέσα, υπηρεσίες και κράτος δικαίου.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Οι πρόσφυγες φεύγουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να τους βοηθήσουμε.”
Η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Σερρών συμμετάχοντας στην δράση αυτή πρόβαλε βίντεο και ανάρτησε Αμφίσες με το θέμα της Ύπατης Αρμοστίας του Ο.Η.Ε. για τους πρόεσφυγες και στην εκδήλωση των εθελοντ΄ψν της έγιναν συζητήσεις για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου